Alimlər xəbərdarlıq edir: İqlim dəyişikliyi kənd təsərrüfatına ciddi təsir göstərə bilər
Gələcək istilik dalğaları buğdanın suya olan ehtiyacını artıracaq, qlobal taxıl istehsalına təzyiq yarada bilər
Tədqiqatçılar bildirirlər ki, gələcək istilik dalğaları buğda bitkilərinin suya olan tələbatını əhəmiyyətli dərəcədə artıracaq. Yeni araşdırmalar göstərir ki, buğda istilik stresi şəraitində böyüməyə dəstək olan su qənaət mexanizmlərini itirir və daha çox suya ehtiyac duyur.
Britaniyada aparılan araşdırmaya görə, istilik dalğaları zamanı buğda yarpaqlarındakı stomatal məsamələr geniş açılır ki, bu da bitkinin özünü sərin saxlamasına xidmət edir. Nəticədə buğda, əvvəlki proqnozlarla müqayisədə, gözləniləndən daha çox su istifadə edə bilər.
Şeffild Universitetinin bioloqları Robert Keyn və Holli Kroft bildirirlər ki, yüksək atmosfer CO2 konsentrasiyası altında böyüyən buğda belə istilik dalğası zamanı su qənaətindən kəskin şəkildə məhrum olur. Bu isə məhsuldarlığın suya olan tələbatını artırır və quraqlıq riskini yüksəldir.
Qeyd olunur ki, buğda qlobal miqyasda insanların gündəlik kalori ehtiyacının təxminən 20%-ni təmin edir və ən geniş becərilən bitki məhsullarından biridir. Lakin son əsrdə məhsuldarlığın azot gübrələri hesabına artması istilik və su stresinə qarşı həssaslığı daha da gücləndirib. İstiləşən iqlim şəraitində buğda bitkiləri CO2 konsentrasiyasından asılı olmayaraq işıq və temperatur dəyişikliklərinə kifayət qədər effektiv cavab verə bilmir.
Şərhlər bağlıdır, lakin trackbacks və pingbacks açıqdır.